Al geruime tijd fungeert Ruimte voor Ruimte als breekijzer voor Brabantse gemeenten die worstelen met een op het oog onoplosbaar probleem. Een mooi voorbeeld daarvan is de herbestemming van een pelsdierhouderij in de gemeente Best. Na jaren van gesprekken is met de pachter en eigenaar overeenstemming bereikt. In ruil voor het uitkopen, slopen en saneren van het perceel, heeft Ruimte voor Ruimte op deze locatie het woongebied Heuveleindseweg e.o. ontwikkeld met 15 kavels voor seniorenwoningen en 9 ruime zelfbouwkavels.
Met een beetje 'hulp' van corona
Begin 2013 ging de Wet verbod pelsdierhouderij in, met een overgangstermijn tot 1 januari 2024 waardoor het verboden is om in Nederland nertsen te houden. De tijd begon te dringen voor de eigenaar en pachter van de nertsenfokkerij aan de Heuveleindseweg, echter, zonder een duidelijk perspectief. Dat gold ook voor omwonenden, die al jaren aan hadden gegeven (geur)overlast van het bedrijf te ervaren en de wetenschap dat er op het op het perceel ontwikkelruimte was voor andersoortige intensieve veehouderij.
Ondanks jarenlange gesprekken waren de gemeente Best, Ruimte voor Ruimte en de eigenaar en pachter van de pelsdierhouderij er eind 2020 nog niet samen uit. De situatie veranderde echter op slag toen op 8 januari 2021 in verband met mogelijke verspreiding van het coronavirus het vervroegde verbod op pelsdierhouderijen in Nederland inging. Toen was er urgentie om samen tot een oplossing te komen.
Het mes snijdt aan twee kanten
Met de sanering van deze bedrijfslocatie sluit Ruimte voor Ruimte wederom aan bij haar oorspronkelijke opgave en helpt ze bij het tegengaan van verpaupering in het buitengebied van Brabant. Hier extra belangrijk, omdat het perceel tegen de bebouwde kom van Best ligt en nabij het natuurgebied Oirschotse Heide. Tegelijkertijd draagt Ruimte voor Ruimte met de ontwikkeling van de nieuwe bouwkavels bij aan de invulling van de woningopgave van de gemeente.
Samenspraak met omwonenden en belanghebbenden
Om tot een fijne woonplek te komen die ook door de gemeenschap gedragen wordt, is de mening van omwonenden en toekomstige bewoners van groot belang. De ontwikkelingen rondom het perceel van de nertsenfokkerij werden door direct omwonenden en leden van de Volkstuinenvereniging De Oude Bogten met grote belangstelling gevolgd. In 2019 voerde Ruimte voor Ruimte diverse gesprekken met hen, om kennis te maken en toelichting te geven op wat ging komen. Letterlijk aan de keukentafel werden de plannen gepresenteerd, volgde toelichting op welke overwegingen de plannen waren gebaseerd en welke principeafspraken hierover waren gemaakt met de gemeente Best. Dat persoonlijk contact werd gewaardeerd. Waar mogelijk is er bij het bestemmingsplantontwerp rekening gehouden met wensen van de omwonenden welke aansloten bij het uitgangspunt dat de Heuveleindseweg het landelijke karakter moest behouden. Aansluitend zal op de Ruimte voor Ruimte kavels en het CPO-perceel door de gemeente Best een zogenoemd landschapspark worden gerealiseerd.
Het plan Heuveleindseweg e.o.
In het plan komen 9 bouwkavels variërend van circa 850 m2 tot 1.750 m2 voor vrije sector woningen: op de plek van de pelsdierhouderij vier bouwkavels vanaf 1.500 m2 en wat noordelijker gelegen langs de Wensheuvel, aan de andere kant van de Heuveleindseweg, nog eens vijf bouwkavels vanaf 850 m2. Bij die vijf kavels is een cluster van 15 kleinere CPO kavels van zo'n 300 m2 voor seniorenwoningen voorzien. Hiermee sluit dit initiatief aan bij de maatschappelijke behoefte en is het plan een aanvulling op de bestaande woningvoorraad.
Doorstroming in de Bestse woningmarkt
Want net als in veel Brabantse dorpen en steden zit ook in Best de huidige woningmarkt tamelijk 'op slot'. Terwijl er een stevige vraag ligt naar mogelijkheden voor (collectieve) zelfbouw en nieuwe woonvormen. Daarbij speelt de behoefte aan nieuwe woonzorgvormen een rol, mede als gevolg van vergrijzing en veranderingen in het zorglandschap. De komst van 9 zelfbouwkavels en 15 seniorenwoningen sluiten hier op aan. Enerzijds zorgen de Ruimte voor Ruimte-bouwkavels voor doorstroming in de woningmarkt. Anderzijds beoogt de gemeente hier ook seniorenwoningen, bij voorkeur door een bouwcollectief uit de samenleving (op basis van collectief particulier opdrachtgeverschap). Deze woningen bieden ruimte voor een woonconcept waarbij niet alleen de wijze van totstandkoming, maar ook de wijze van (samen)leven aansluit bij de maatschappelijke behoefte.
Inmiddels is het plan onherroepelijk en zullen de bouwkavels in fasen worden verkocht. In januari 2025 zullen de vier kavels aan de Heuveleindsweg in de verkoop gaan.
Terug naar blogs