Het tekort aan passende woningen maakt dat de woningmarkt redelijk op slot zit, vooral voor starters en senioren. Door het huidige bouwtempo kan er niet aan de behoeftevraag voldaan worden en daarnaast verandert de samenleving. Zo staat de professionele zorg onder grote druk op het gebied van capaciteit & middelen en wordt het regelen van passende kinderopvang voor werkende ouders steeds meer een uitdaging. Daarnaast is er een groep woningzoekenden die graag samen wil wonen zoals vrienden of broers en zussen. De meergeneratiewoning – ook wel een kangoeroewoning genoemd – biedt daar invulling aan. Ruimte voor Ruimte geeft gehoor aan de toenemende vraag voor deze manier van wonen.
Een meergeneratiewoning is een combinatie van twee (zelfstandige) woningen of wooneenheden onder één dak. Wonen in een meergeneratiewoning was vooral op het platteland heel gewoon en op veel boerderijen wonen nog steeds meerdere generaties onder één dak. Opa en oma zorgen voor de kleinkinderen en later zorgen de kinderen voor hun ouders. In andere culturen is deze woonvorm al meer gangbaar.
Samen wonen kan een goede oplossing zijn voor alle generaties. Als ouder zijnde kunt u op deze manier betaalbare woonruimte aan uw kind(eren) aanbieden. Ook voor kinderen met een beperking biedt een kangoeroewoning een goede oplossing. Zo kunnen ze (zelfstandig) thuis blijven wonen in plaats van in een zorginstelling.
Voor alle generaties heeft een meergeneratiewoning veel voordelen:
- Lagere aanschafkosten en woonlasten per persoon
- Starters/jonge gezinnen kunnen makkelijker een woning kopen door samengevoegd budget
- Ouderen kunnen gemakkelijk oppas worden van kleinkinderen
- Ouderen kunnen langer zelfstandig wonen
- Toekomstige mantelzorg is dichtbij
- Sociale samenhang tussen verschillende generaties
- Veiligheid en wonen in een vertrouwde omgeving
- Gezelligheid
Ruimte voor Ruimte geeft gehoor aan de wens voor meergeneratiewoningen
Momenteel zijn er diverse woningbouwlocaties in ontwikkeling waarbij in het bestemmingsplan -t.b.v. de vrije sector bouwkavels- regels zijn opgenomen voor de realisatie van twee wooneenheden onder één dak:
- Gemeente Best: project 'Heuveleindseweg' in Best
- Gemeente Altena: project ‘Doeverensestraat’ in Genderen
- Gemeente Meierijstad: project ‘Grote Braeck’ in Schijndel
Een meergeneratiewoning is te realiseren op één (ruim) bouwperceel met een enkele woonbestemming en één hoofdaansluiting voor alle voorzieningen. Bewoners moeten voldoen aan de definitie van één huishouden: ‘persoon of groep personen die een huishouding voert, waarbij sprake is van een onderlinge verbondenheid en continuïteit in de samenstelling ervan’. Veelal kenmerkt zich dit dan door een gezamenlijke voordeur met daarachter de entreehal met meterkast en eventuele overige gemeenschappelijke voorzieningen waarbij de privé-woongedeeltes via de hal te bereiken zijn. Er dient wel met verschillende aspecten rekening gehouden te worden: procedureel, bouwkundig, bouw- en grondkosten, financiering & juridische aspecten.
Terug naar blogs