Directeur Wendy Oomes: Ruimte voor Ruimte voegt waarde toe
27 februari 2025
Ruimte voor Ruimte-directeur Wendy Oomes: "We voegen waarde toe, dáár waar de maatschappelijke behoefte groot is"
Ze is al een paar weken aan de slag in haar nieuwe rol als algemeen directeur Ruimte voor Ruimte: Wendy Oomes (41). Ze volgde op 1 januari 2025 Wim van de Kerkhof op die Ruimte voor Ruimte transformeerde in een maatschappelijke gebiedsontwikkelaar. Wendy zet die lijn voort. Professioneel, gedreven en met oog voor de menselijke maat. “Onze impact gaat over grote en kleine ontwikkelingen die op maatschappelijk vlak écht het verschil maken.”
Eén van de parels uit het recente verleden vindt ze een project in Heeze-Leende. Qua volume niet zo groot, maar qua agrarische transitie uiterst doeltreffend: met hulp van Ruimte voor Ruimte beëindigde een agrarisch ondernemer zijn intensieve veehouderij waarna Ruimte voor Ruimte op dezelfde locatie aan de slag kon met een woningbouwplan. Ook in Oirschot hielp Ruimte voor Ruimte mee de druk op de krappe woningmarkt te verlichten. Hier ontwikkelde ze samen met de gemeente een nieuwe woonwijk; een leegstaande supermarkt werd herontwikkeld tot woningbouw. Het resultaat is dat Oirschot er een gemêleerde woonwijk bij heeft met onder meer koop- en sociale huurwoningen, vrije sectorbouwkavels en een woonvoorziening voor jongeren met een beperking. “Eigenlijk zeggen deze projecten precies waar we voor staan”, aldus Wendy. “Exact dáár waarde toevoegen waar zich maatschappelijke knelpunten voordoen.”
Kleine boerderij
Zelf groeide ze op in Moerstraten, op een boerderij, als jongste van vijf kinderen. “We hadden een klein gemengd bedrijf. Dat werd op een bepaald moment te klein om van te leven. ‘Groter groeien’ paste echter niet bij mijn ouders. Ze wilden elk dier en elke are grond aandacht blijven geven vanuit de ideële levenshouding dat dit belangrijk is voor toekomstige generaties. En dus hielden ze de boerderij zoals die was en namen ze er een reguliere baan naast.”
Niet blindstaren op ‘groter en meer’
Hun visie heeft Wendy gevormd. “Ik sta ook zo in het leven. Ik koester wat we hebben, wil daar goed voor zorgen zonder me blind te staren op ‘groter en meer’. Bij Ruimte voor Ruimte kijken we daar ook zo tegenaan: we maken Brabant sterk voor de toekomst. Soms met grote en soms met kleine ontwikkelingen, als ze maar impact hebben.” In haar privéleven ervaart ze elke dag hoe iets ogenschijnlijk kleins het verschil maakt. “Mijn man en ik hebben een dochter van tien en een zoon van bijna negen. Mijn dochter heeft het Syndroom van Down en ze is als een spiegel van puurheid. Ze kan wel tien keer per dag oprecht blij zijn me te zien en bewijst zo dat geluk vaak in de kleinste dingen zit. Ik ben heel blij dat Ruimte voor Ruimte die grondhouding ook omarmt: niet het volume van een gebiedsontwikkeling is ons criterium maar wel de toegevoegde waarde die we ermee bieden. Of het nu gaat om een agrariër die zijn bedrijf wil beëindigen, om de leefbaarheid van een dorp of om het ruimte bieden aan natuur.”
Belangen stapelen
Daarmee zet ze vol overtuiging voort wat onder haar voorganger is ingezet: gebieden ontwikkelen die een antwoord zijn op ruimtelijke vraagstukken. Ze benadrukt dat Ruimte voor Ruimte daarbij geen winstoogmerk heeft. “We stapelen belangen. Leggen maatschappelijke puzzels. Vragen aan gemeenten, provincie en bijvoorbeeld het Groen Ontwikkelfonds Brabant welke maatschappelijke opgaven of ambities ze hebben. Die proberen we mee te realiseren door woningbouwlocaties te ontwikkelen.” In de afgelopen jaren is deze methode succesvol gebleken. De terugverdienopgave van 286 miljoen euro en de daarbij behorende 2.900 bouwtitels zijn belegd. Eind 2024 besloot de provincie om Ruimte voor Ruimte als ontwikkelaar voort te zetten “We gaan dus niet afbouwen, maar in volle vaart dóór.”
‘Fantastisch, hecht team’
Haar gedrevenheid wordt mede ingegeven door de club mensen waaraan ze nu leiding geeft. “Een klein en fantastisch team”, vindt ze. “We zijn goed georganiseerd om dingen voor elkaar te krijgen, zetten er samen de schouders onder en hebben allemaal hetzelfde doel.” Kennismaken met het team hoefde niet; in 2022 verruilde ze haar baan bij de gemeente Breda voor die van financieel manager bij Ruimte voor Ruimte. “Ik kende het team dus al ruim twee jaar toen ik op de functie van algemeen directeur solliciteerde. Toch was die procedure spannend, zeker met alle andere goede kandidaten die er waren.”
Persoonlijk kennismaken
Nu ze als algemeen directeur de troepen leidt, is het vooral kennismaken met alle samenwerkingspartners ‘buiten’. “Ik heb al heel wat rondjes gemaakt langs verantwoordelijke wethouders. Dan hoor je ook hoe elke gemeente zijn eigen wensen, problemen en ambities heeft qua maatschappelijke opgaven. En hoe waardevol het maatwerk is dat Ruimte voor Ruimte biedt. Ik ben nog steeds bezig met kennis maken. Ook met partners als ontwikkelaars, woningcorporaties en bouwers. Je moet elkaar kennen, elkaar vertrouwen en elkaar versterken. Zeker in een markt die complex is en steeds complexer wordt. De manier waarop we dat in Brabant aanpakken, geeft onze provincie iets unieks.”
Weten wat Ruimte voor Ruimte voor u kan betekenen? Neem contact met ons op via 073-615 4959 of communicatie@ruimtevoorruimte.com.