Ruimte voor Ruimte gaat een nieuwe fase in
14 november 2024
Ruimte voor Ruimte gaat een nieuwe fase in en is klaar voor de toekomst! Op 7 november 2024 heeft de Provincie Noord-Brabant het besluit genomen dat Ruimte voor Ruimte doorgaat, óók nadat de terugverdienopgave van 286 miljoen is gerealiseerd.
Dit besluit van de Provincie is een mooie erkenning voor ons werk van de afgelopen 23 jaar waarin we hebben bewezen een waardevolle partner te zijn voor Brabantse gemeenten. Door het bieden van kwaliteit en slagkracht blijven we gemeenten als maatschappelijk ontwikkelaar helpen met oplossingen voor complexe woningbouwvraagstukken en andere maatschappelijke knelpunten. Met deze solide basis zetten we ons werk voort als maatschappelijk ontwikkelaar. Dit biedt niet alleen een groot perspectief voor de toekomst, maar ook de zekerheid dat we blijven bijdragen aan een leefbaar en aantrekkelijk Brabant.
Bouwtitels
Ruimte voor Ruimte startte in 2002, op het moment dat er in Brabant sloopvergoedingen werden betaald voor het saneren van onder meer intensieve veehouderijen, tuinbouwkassen en voormalige militaire terreinen. In totaal gaat het om 286 miljoen euro, een bedrag dat wij hebben terugverdiend door de verkoop van 2.916 bouwtitels. Daarvan zijn er inmiddels 2.325 verkocht en zijn er nog honderden meer belegd in lopende planvorming. Het moment waarop de laatste titel wordt verkocht en de terugverdienopgave is voltooid, komt dus steeds dichterbij. Waarschijnlijk duurt dat tot eind 2025 of begin 2026.
In de afgelopen jaren hielp Ruimte voor Ruimte om tal van belangrijke ontwikkelingen in dorpen, steden en op het Brabantse plattenland mogelijk te maken. Zo ontstaat er meer ruimte voor natuur, extra woningen of extensivering van de landbouw. Dat maken wij mogelijk door zogeheten bouwtitels te verkopen. En door het ontwikkelen van gronden ten behoeve van woningbouwlocaties waar bouwtitels in ondergebracht kunnen worden. Bijvoorbeeld in gemeente Laarbeek, hier hebben wij een natuurinclusief woningbouwplan in Beek en Donk ontwikkeld. Dit project komt voort uit de samenwerkingsovereenkomst met de gemeente en biedt diverse oplossingen: van het gehoor geven aan de noodzaak van woningbouw en van het versterken van binnenstedelijke structuur tot aan de verbetering van de kwaliteit en leefbaarheid van het buitengebied. Een ander voorbeeld ligt in gemeente Heeze-Leende waar wij een agrariër in buurtschap Hazenhurk begeleiden bij het beëindigen van het melkveebedrijf. Hierdoor komt op andere plekken in de gemeente ruimte voor natuurontwikkeling, woningbouw en extensivering van de landbouw.
Nieuwe fase
Maar ook nádat de bouwtitels op zijn zet de provincie Noord-Brabant Ruimte voor Ruimte als maatschappelijke ontwikkelaar voort. Vanaf dan gaat een nieuwe fase in waarin het opgehaalde rendement niet langer hoeft te worden terugbetaald aan de provinciale ‘hypotheek’. In plaats daarvan kan dat rechtsreeks worden ingezet voor maatschappelijke knelpunten. Denk aan leegstand in het stedelijk gebied, de transformatie van recreatieparken of het mogelijk maken van flexwoningen.
Dit nieuwsbericht dateert van donderdag 14 november 2024: de Brabantse Dag van het Wonen, een initiatief van Provincie Noord-Brabant met als woonthema van dit jaar ‘Brabant bouwt anders’.
Bekijk ons magazine